Vechtscheiding, hoe kun je het voorkomen?

Scheiden is vaak een lastig proces. En in sommige gevallen belanden mensen in een vechtscheiding. Hoe kun je dat voorkomen en welke mogelijkheden zijn er als je toch in een vechtscheiding dreigt te belanden?

Waardoor ontstaat een vechtscheiding?

Er kunnen tal van redenen zijn waardoor mensen in een vechtscheiding belanden:

  • Geen respect (meer) voor elkaar
  • Elkaar de schuld geven, in plaats van de schuld bij zichzelf te zoeken
  • Niet willen (of kunnen) luisteren naar elkaar
  • Dingen invullen voor de ander
  • Er komt een hoop oud zeer naar boven

Naast dit soort dingen spelen er natuurlijk ook heel veel emoties mee tijdens de scheiding. Als je het wel met elkaar eens kunt worden is het al een enorm zwaar proces, óók voor de kinderen. Laat staan als je terecht komt in een (langdurige) vechtscheiding.

Tips om een vechtscheiding te voorkomen

Vooral als er kinderen in het spel zijn is het belangrijk om een echte vechtscheiding te voorkomen. Kinderen hebben bijvoorbeeld meer kans op depressieve gevoelens na een (langdurige) vechtscheiding. Een paar tips om te zorgen dat je scheiding “soepel” kan verlopen:

  • Meld de scheiding altijd zelf en face-to-face: wanneer je het doet via sms, e-mail of zelfs een advocaat is de kans op woede en onbegrip veel groter. En kun je er ook niet gemakkelijk over praten.
  • Geef ruimte om te verwerken: Regelmatig komt het verzoek tot scheiden van één kant, de ander zag het niet aankomen. Of wilde het niet zien aankomen. Geef de ander ook eerst de ruimte (neem bijvoorbeeld een time-out) om te wennen aan het idee alvorens van alles te willen regelen. Als het tijdens de relatie al niet goed liep, valt niet te verwachten dat de echtscheiding op rolletjes gaat lopen.
  • Probeer je tóch in te leven in de ander, en praat er over: Vul geen dingen voor elkaar in, vraag naar dingen in plaats van dat je dingen aanneemt. Zo ga je ook weer beter naar elkaar luisteren. Stel daarbij open vragen zoals: “Hoe zou het voor jou prettig zijn met de overdracht van de kinderen?”, “Wat is voor jou prettig met betrekking tot de kosten van de kinderen?”, je kunt daarmee ook nog proberen de gevoelens te achterhalen en zo dichter bij een oplossing te komen met bijvoorbeeld: “Wat zit je precies dwars?”.
  • Doe aan zelfreflectie: Wanneer je alleen steeds zoekt naar het “gelijk” zul je het conflict alleen maar erger maken. Doe dan ook aan zelfreflectie om te zien wat jou aandeel is in de situatie. En wat je er aan kan doen om de situatie beter te maken.
  • Laat het oude zeer te laten liggen waar het ligt: Kijk naar de toekomst en hoe het in de toekomst op een goede manier opgelost moet worden. Voor jullie en voor de eventuele kinderen.

Als jullie er zelf niet uitkomen: scheidingsmediator biedt uitkomst!

Als het jullie zelfstandig niet lukt, kun je advocaten inschakelen en alleen nog via hen communiceren. Over elk onderwerp een kort geding aan spannen, en de rekeningen die maar oplopen. En het duurt ook allemaal ontzettend lang.

Het kan ook anders: een scheidingsmediatior, deze gaat samen met jullie opzoek naar oplossingen waar jullie beide tevreden mee zijn.  Veel mensen kiezen voor mediation omdat ze weten dat ze elkaar weer tegen zullen komen. Zeker als er in een relatie kinderen zijn is dat onherroepelijk het geval: je bent de rest van je leven via de kinderen verbonden. Het is niet anders. Dan kun je maar beter zo goed mogelijk uit elkaar gaan.

Eerst behandelt de mediator de echtscheidingsmelding en bespreekt het tijdelijk regelen van praktische zaken als huisvesting, doorbetaling van belangrijke kosten, en vragen als wie past op de kinderen? De mediator probeert samen met jullie oplossingen te vinden waar jullie je beide in kunnen vinden.

Share on Social Media